© Certinergie BVBA – VZW Rue Haute Voie 5, 4537 Verlaine/ Chaussée de Tirlemont 156, 5030 Gembloux / Brusselsesteenweg 599,3090 Overijse / Louiselaan 367, 1050 Bruxelles RPM ASBL 0536.501654. RPM SRL 0831.937.722 Certinergie Luxembourg SARL
Het einde van de stookolieketels in 2035?
Wat zijn de alternatieven als je er één hebt?
Deze maatregel is ingevoerd door het Interfederaal Energiepact, met als doel een volledige energietransitie tegen 2050. Maar wat zegt deze maatregel eigenlijk? En wat zijn de mogelijke alternatieven?
Het verkoopverbod van de stookolieketels in 2035
Ja, u kunt uw stookolieketel blijven gebruiken, ook na 2035. De verkoop van nieuwe mazoutketels zal echter worden verboden. Dit betekent helaas een onvermijdelijke veroudering van uw stookolieketel, omdat u hem niet kunt vervangen door een modernere ketel. Ook moet worden opgemerkt dat hoe dichter we bij 2035 komen, hoe lager de vraag naar stookolie zal zijn en hoe hoger het aanbod. De prijs van stookolie zal in de komende tien jaar fors stijgen.
Maar welke oplossingen zijn er voor u?
Overschakeling van stookolie op gas
Een van de eerste oplossingen is over te schakelen op gas. De reden is eenvoudig: de bestaande leidingen en aansluitingen van uw verwarmings-of warmwatersysteem zijn nog perfect geschikt voor een gasketel. U zult echter een aansluiting op aardgas moeten voorzien (reken op ongeveer 300 tot 400 euro afhankelijk van de distributiebeheerder) en natuurlijk ook een nieuwe gasketel (Tussen de 900 en 3000 euro).
Wat als er geen aardgas is in uw straat?
Dit is helaas het geval voor 35% van de Belgische woningen. U zult dus moeten overwegen een bovengronds of ondergronds gas tank te installeren,. Soms een moeilijke keuze met het oog op de plaats waar de gastank zal worden geplaatst. De onderhoudskosten zijn ook verschillend tussen ondergrondse en bovengrondse tanks. Tenslotte moet je rekening houden dat de tank geen aardgas maar propaan zal inhouden.
Overschakelen van stookolie naar een warmtepomp
U kunt ook kiezen voor een “plug-in” lucht/water warmtepomp. Zo kunt u ook uw bestaande aansluiting faciliteiten behouden. Dit is echter een optie die vaak wordt genomen bij grote renovaties of nieuwbouw. Het is zeker dat deze optie u aanzienlijke besparingen zal opleveren op uw verwarmingsfacturen, maar de opstart factuur is veel duurder. Reken op een budget van tussen de 8.000 en 15.000 euro.
Overschakelen van een stookolie- naar een pellet- of biomassaketel
Net als de vorige opties kunt u deze aansluiten op de stookolie-installatie van uw huis. Het nadeel van de installatie is dat u een kamer of een min of meer belangrijke ruimte moet voorzien voor de installatie… en de voorraden pellets! Voor een biomassaketel, moet u rekenen op een startprijs van 4.000 tot 5.000 € voor de basismodellen en tot 20.000 € voor de meest efficiënte.
Het blijft een kwestie van vergelijken wat de beste keuze is voor uw woning tussen nu en 2035. Vergeet in tussentijd niet uw stookolieketel en stookolietank regelmatig te onderhouden en deze te laten controleren en keuren door een erkende vakman.
Maak een afspraak of neem contact met ons op
Indien u meer informatie wenst over de erkende keuringsinstanties, of over gas- of elektriciteitskeuringen, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen via het gratis nummer 02 880 21 71 of via ons contactformulier
Onze voordelen
Certinergie heeft al 10 jaar ervaring op het gebied van wettelijke controles: gascontroles en residentiële -niet residentiële elektrische keuringen in opdracht van particulieren, vastgoedmakelaars, notarissen en installateurs.
Snelle service
Bestel online of via ons gratis nummer 02 880 21 71. Snel en efficiënt, wij plannen onmiddellijk een afspraak met u in.
Korte doorlooptijden
Met een team van meer dan 100 medewerkers in uw buurt, zijn onze termijnen steeds zeer kort.
Klantenportaal
Na ons bezoek stellen wij u onze originele rapporten ter beschikking via e-mail en op uw klantenportaal.
Gecombineerde aanbieding
Ga je een pand verkopen? Profiteer van onze voordelige gecombineerde aanbieding: EPC + ELEK en profiteer van extra kortingen.
Wenst u meer informatie ?
Vragen over uw EPC -certificaat in Wallonië? Heeft u een EPC-certificaat nodig?
Vraag advies aan Certinergie, een door Leefmilieu Brussel erkende keuringsorganisme, die steeds ter uw beschikking staat, of bestel uw EPC-certificaat rechtstreeks in Wallonië.
Tot ziens, we zullen je dag goed maken met advies en goed nieuws.